وقتی الکل مصرف می کنیم چه اتفاقاتی در بدنمان می افتد مهمترین اثرات جانبی و پیامدهای مضر مصرف الکل کدامند در ادامه با عوارض جانبی استفاده از الکل آشنا شوید
تأثیر منفی مصرف مشروبات الکلی روی بدن موضوع تازهای نیست و محققان در اینباره تحقیقات گستردهای انجام دادهاند. محققان ارتباط مصرف الکل را با بیش از ۶۰ نوع بیماری اعلام کردهاند و از سوی دیگر، موادمخدر نیز گاه اثرات غیرقابل بازگشتی به جا میگذارد.
مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی هر کدام اثرات سویی به جا میگذارد و حالا تصور کنید این دو در کنار هم شدت بیشتری خواهند داشت و اثرات منفی و مخربی که به دنبال دارند حتی تا پایان عمر میتواند گریبانگیر فرد باشد.
کمخونی: مصرف مشروبات الکلی باعث کاهش سلولهای خونی حامل اکسیژن میشوند که به کمخونی آن را میشناسیم. این حالت معمولا علائمی چون خستگی، کوتاه شدن نفس و احساس سبکی در سر میشود.
سرطان: مصرف مداوم الکل خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. سرطانهای مرتبط با الکل معمولا در نواحی دهان، حلق، حنجره، مری، کبد، سینه و روده میشود. احتمال بروز سرطان در افرادی که در کنار مصرف شدید الکل، سیگار نیز میکشند، بالاتر است.
بیماریهای قلبی و عروقی: مصرف شدید مشروبات الکلی به ویژه در افراد تازهکار احتمال تشکیل لختههای خونی را بالا میبرد که در نهایت منجر به حمله قلبی یا سکته قلبی میشود. محققان دانشگاه هاروارد دریافتند که مصرف الکل خطر مرگ را در افرادی که یک بار از حمله قلبی جان سالم به در بردهاند، تا دو برابر افزایش میدهد. مصرف الکل در واقع، با ضعیف کردن ماهیچههای قلب، ریتم ضربان قلب را با مشکل مواجه میکند و با بروز لخته در عروق قلب، خطر سکته و حمله قلبی را افزایش میدهد.
سیروز کبدی: الکل برای سلولهای کبدی مادهای سمی است و بسیاری از مصرف کنندههای این ماده مخدر بعد از چند سال به سیروز کبدی مبتلا میشوند و کبد آنها عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد.
زوال عقل: با بالا رفتن سن، مغز تا حدود ۹/۱ درصد کوچک میشود. اما مصرف مشروبات الکلی سرعت کوچک شدن مغز را به ویژه در نقاط مرتبط با کاهش حافظه افزایش میدهد که در نهایت منجر به زوال عقل میشود.
افسردگی: مصرف بیش از حد الکل با بروز افسردگی رابطه مستقیم دارد. برخی تصور میکنند با مصرف الکل میتوانند مشکلات روحی خود را حل کنند اما محققان معتقدند که اعتیاد به مصرف الکل خطر بروز افسردگی را بالا میبرد.
فشار خون بالا: الکل سیستم عصب سمپاتیک را که انقباض و انبساط عروق خونی را هنگام استرس و درجه حرارت بالا بر عهده دارند، دچار اختلال میکند. بروز اختلال در این سیستم باعث بالا رفتن فشار خون میشود که به مرور به مشکلی مزمن تبدیل میشود. فشار خون بالا در نهایت ممکن است منجر به بیماریهای کلیوی، قلبی و سکته شود.
مواد مخدر از سوی دیگر، اثرات مخربی روی بدن دارند و به مرور عملکردهای بدن را با مشکل مواجه میکند. موادی چون الکل، هروئین و مسکنها اثرات آرامبخش دارند که عملکرد بدن و مغز را کاهش میدهند و با بیحس کردن بدن، باعث خوابآلودگی میشوند. موادی چون آمفتامینها، کوکائین، کراک و اکستازی اثر محرک دارند و انرژی زیادی در بدن تولید میکنند. گروه دیگری از مواد مخدر مانند LSD و اکستازی و ماریجوآنا در فرد هذیان ایجاد میکند و حواس شنوایی، بویایی، چشایی، بینایی و چشایی او را تغییر میدهد.
مواد مخدر مسکن مانند الکل و هروئین بر اثر اوردوز یا مصرف بیش از اندازه خطر مرگ را به دنبال دارند. مواد مخدر محرک در صورت مصرف بیش از حد ایجاد اضطراب و استرس میکنند و برای افرادی که از بیماریهای قلبی و فشار خون رنج میبرند بسیار خطرناک است. داروهای هذیانآور نیز در فرد ایجاد رفتارهای خارج از عرف و خطرناک میکند و حالتی بیثبات در فرد ایجاد میکند.
منابع:webmd و drugwise